gosak - turni klub gora

gosak.turni-klub-gora.si
Informacije Smučarji Smeri Spusti Prijava Navodila


INFORMACIJE


Zakaj ime GOSAK

Gosak je nastal z željo, da postane osrednje spletišče turnih in alpinističnih smučarjev. Kratica GOSAK lahko pomeni GOrska Smuka Alpinizem in vse lepe stvari, ki se začno na K (kuloar, konta, karving, ...) ali kar bi si sami želeli. Za začetek so zbrani zgolj alpinistični smuki, vendar se tudi poročil turnih smučarjev ne bomo branili. Veseli bomo vseh aktualnih poročil o spustih, snežnih in lavinskih razmerah ter bogatih opisov s slikovnim materialom.


Zgodovina nastanka

Začetki segajo v leto 1983 ko sta Franci Savenc in Andrej Zorčič začela vsak po svoji poti in virih zbirati informacije o spustih alpinističnih smučarjev. Spuste sta občasno objavljala v rubriki Alpinistične novice časnika Delo. Z leti se je nabralo veliko materiala, zato sta jih zbrala in prvič objavila leta 1987 v Alpinističnih razgledih. Leta 1991 sta Andrej Zorčič in Dejan Ogrinec v samozaložbi izdala knjigo Strme smučine, ki opisuje vse smeri in spuste slovenskih alpinističnih spustov. Zadnja dopolnitev knjige je izšla kot priloga Alpinističnih razgledov leta 1996.

Od takrat do danes smo smučarji presmučali veliko novih smeri, a ni bilo stalnega človeka ki bi te spuste spremljal in jih beležil. Tako smo prišli na idejo, da bi prenesli arhiv v elektronsko obliko in omogočili vsem, da sami napišejo in sporočijo kar so doživeli. Leta 1999 smo poskusili srečo pri Komisiji za alpinizem pri Planinski zvezi Slovenije, a je bil poskus s strani vodstva KA že v kali zatrt. Sledila je še izguba podatkov na trdem disku računalnika. Tudi ta nesreča nas ni odvrnila od cilja. Leta 2002 smo ob vzpodbudah Turnega kluba Gora in njenega predsednika Franceta Sevška ter Francija Savenca zaključili projekt "Interaktivni spletni portal za gorsko smučanje".

Po uspešnem vzletu smo doživeli več zaporednih napadov, ki so nam dodobra sesuli tako podatkovno bazo kot sam strežnik. Za restavracijo smo potrebovali kar nekaj let, rezultat pa je, da smo vpise iz let 2002 do 2008 Izgubili. Ob tej mestu se vsem vpisovalcem opravičujemo. Ob zadnji s snegom bogati zimi se je zopet pojavila želja in potreba po oživitvi spletne strani. Jaka Ortar je poskrbel za nove vpise, ki so v stari podobi in Simonovi delovni vnemi zopet pred vami. Če bodo vpisi ali popravki zopet zaživeli jo bomo z veseljem posodabljali v vseh pogledih. Ponovno se prosim registrirajte na strani in vnašajte svoje spuste ali sporočite vaše želje in pripombe. Vsak, ki ga problematika zanima je dobrodošel. Odprti smo tako za vsebinske, oblikovne kot programerske pripombe in pomoč.


Avtorji

Simon Čopi
Borut Črnivec
Andrej Kelenc
Andrej Terčelj

in mnogo prijateljev, ki so pomagali pri polnjenju baze, urejanju in z ostalimi nasveti oblikovali izdelek pred vami.
Domov | Informacije | Navodila |

pico: GOSAK2.html - 190617(krim)